Абсцес

Абсцесът може да се определи като една затворена кухина, една торбичка, пълна с гной. А гнойта е продукт от разпадането на тъканите под действието на микробите; съставена е от клетъчни отпадъци и бели кръвни телца които са се борили против микробите. Абсцесът повече или по-малко е изолиран от околната здрава тъкан с една реактивна зона, която го ограничава.
Най-често абсцесът бива подкожен и развитието му е видимо. В началния период, когато гнойта се образува и набира, кожата на това място става червена, топла, болезнена и по-груба, после мястото омеква (при натиск се мести); тогава гнойта е събрана на една място и абсцесът е „узрял“; трябва да се изчисти (с пункция разрез), в противен случай ще се отвори спонтанно, през тесен канал (фистула), който ще даде възможност на гнойта да изтече навън.Болката и температурата са особено силни, когато абсцесът е „узрял“: понякога болката е пулсираща, а температурата идва на пристъпи. Кожата на кърмачето и на малкото дете е изключително нежна, затова всяко най-малко раняване, убождане може да доведе до инфекция и да стане причина за абсцес. Следователно лечението на абсцеса на първо място е предпазване — с добре поддържана хигиена на кожата и внимателно дезинфектирване на всички дребни „бобо“. Щом се образува абсцес, трябва се обърнете към лекаря; докато го чакате,хладки компреси с преварена вода и малко спирт ще облекчат болката и ще помогнат възпалението да се ограничи.
Ако вашето дете е податливо на абсцеси, това означава, че на организма липсват съпротивителни сили, което може да се дължи на някакво общо заболяване (анемия, диабет и т. н.).

Check Also

Гърчове при рахит

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез …

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com