Адът“пясъчник“

Към 15-16-ия месец трябва да приемете оче­видното, дори да си падате малко домашарка: скъпото внуче не може да пропусне нито един следобед без разходка. След като навър­ши 18 месеца, става неудържимо. Единстве­ният начин да озаптите жаждата му за дви­жение, е да отидете на детската площадка, в градината или да го пуснете да поиграе на пясъка. Малко повече смелост, не е чак толко­ва страшно.

На тази крехка възраст, малчуганите обо­жават да се ровят в пясъка. Там се срещат с приятелчета, карат се, дърпат си играчките, весело си оспорват правото над кофичката и лопатката. От време на време бебчо поглъща големи дози пясък, примесен с парчета стък­ло, спринцовки за еднократна употреба, кучеш­ки изпражнения и всякакви други прелестни не­чистотии. Но пък каква игра пада!

Не се колебайте и го качете на пързалката. Трябва само да намерите някоя друга баба, за повече сигурност. Едната да пази скъпите съ­щества горе, другата да завардва долу.

На пясъка се раждат приятелства, но и враж­ди. Пясъчникът, мечтано място за наблюдение на социолозите, е събрал всевъзможни предс­тавители на човешкия род!

Бабата на детето-чудо (интересно, вече сте на 8 месеца, а още не говорите!); бабата на аристократичната, извадена като от ку­тия госпожичка, която гледа с отвращение скъ­поценната ви внучка, затънала в мръсния пя­сък; бабата-скръндза, дето мърмори при вида на вашия сладур, който рови из мръсотията с лопатката на НЕЙНОТО внуче, яхва НЕГОВО­ТО колело и ви слуша как напомняте на внуче­то си: „Защо винаги взимаш чуждите неща, да не би да са по-хубави от твоите?“ Малките вой­ни в градинката са наистина достойни за пе­рото на писателя.

Въпрос: кой най-много се бори в живота?

Децата, които се карат за една пластма­сова лопатка, или семействата, разсъждава­щи с професорски тон за гениалността на сво­ите изтърсаци?

Ако наистина забележите, че ставате ми­зантроп, завардил като орлица пясъчника в кварталната градинка, ви предлагаме да оти­дете при животните. Още повече че и бебчо ги обожава. Напред към зоопарка!

Можете да прескочите за един час до ба­сейна – така не само скъпото съкровище ще си поиграе, но и вие за малко ще се отпусне­те. Изключено е да преплувате няколко дъл­жини, но спокойно ще помързелувате на хлад­но и ще се пораздвижите с него, като го ос­тавите да „поплува“ на ръцете ви из плитко­то.

Check Also

Дайте му малко повече свобода

Нужно е да не изпускате от поглед дете­то, за да не се покатери само на …

Как да съчинявате приказки

Още по-добре е, ако можете сама да съчи­нявате приказки. Не е трудно. За улеснение ще …

Как да четем приказки

Няма нужда да се правите на голяма актриса, нито да му четете, като че ли …

Гответе заедно

Ако сте добра готвачка, в което не се съмняваме, поканете го да сподели вашите дарби …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.