Афективни гърчове

(афективно-емоционални рес­пираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при отказ за удовлетворяване на негово силно желание или при болки из­веднъж заплаква и се захласва, за няколко секунди загубва съзнание. Дишането за кратко време спира, тялото и крайници­те се изпъват, ръцете и краката извършват безцелни движения, а лицето изглежда бледо и по-рядко придобива лек синкав от­тенък. Припадъкът трае не повече от 5—10—20 секунди и много рядко малко повече. Изведнъж дишането се появява отново, от­начало с дълбоки, а после с бързо нормализиращи се дихателни движения. Детето идва в съзнание, успокоява се и след припа­дъка не показва никакви болестни прояви.

Какво е необходимо още да знаят за тези афективни детски гърчове родителите? Те имат невинен характер, постепенно с навършването на 4—5-годишна възраст стават по-редки и напъл­но изчезват. Не оставят нарушения във физическто и умственото развитие на детето. За родителите е важно да проследят колко секунди продължава припадъкът и как се проявява. Особено важно е да се следи дали е свързан с неприятно преживяване на детето, защото този гърч почти никога не настъпва без външен повод и не се появява по време на сън. Разтревожените родители често мислят, че детето си е «глътнало езика» и дори се опитват да го изтеглят напред. Това е излишно и още повече дразни де­тето. В подобни случаи детето трябва да се остави спокойно, с разкопчани около шията дрехи и с леко извита настрани глава. Никакви други лечебни манипулации не са необходими.

При отглеждането и възпитанието на тези свръхчувствителни деца, които са склонни към разгневяване, родителите често до­пускат грешки, като се опитват да задоволят всички техни жела­ния и капризи. Близките не трябва да показват своя страх от евентуален нов припадък на детето. Нужно е да предупреждават лекарите и сестрите, които със свои внезапни болезнени манипу­лации (инжекции, принудително гледане на гърлото и др.) могат да провокират афективния детски гърч. Поради това ние препо­ръчваме в подобни случаи няколко минути преди манипулацията детето леко да се раздразни или дори разплаче.

Check Also

Най-чести причини на повръщането

При кърмачета и малки деца честа причина са качествените и количест­вените грешки в храненето. У …

Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли?

При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. …

Температурни (фебрилни) гърчове

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и …

Главоболието

Главоболието у малките деца не се среща често. То се появява в хода на някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.