А телевизията ?

Много родители са против малките деца да гледат телевизия, но нейните излъчвания до такава степен са вече част от живота на семейството,че днес не можем да я изключваме и трябва да правим отстъпки.
Има някои предавания, твърде малко на брой, които могат да събудят интерес у децата от 18 месеца до две години. Гледайте с вашето дете филмчетата, предназначени за него — мултипликациите, детските серийни филмчета, но свикнете да изключвате телевизора, щом предаването свърши. В интереса, който децата проявяват към телевизията, проличава голямо разнообразие. Някои с удоволствие обръщат гръб на картината, за да се върнат към игрите. Други направо биват покорени от малкия екран и с големи трудности могат да ги откъснат от неговото обаяние. Познавам едно малко момиченце, което, преди да започне филмчето, мъдро си осигуряваше мълчанието на майка си: „Ще останеш, но няма да говориш“ — казваше то.
Ако сте у приятели и не можете да забраните на вашето дете да гледа военен филм или сцени на насилие, не се тревожете много. Детето е по-чувствително към някакво нещастие, станало на улицата, на което е било свидетел, отколкото към престрелката на екрана. У някои по-впечатлителни деца може да се стигне смущаване на съня; не драматизирайте тези случаи, а поговорете с детето за изображението, което го е поразило. Не забравяйте, че за да не се изморяват очите, трябва да се седне на 3,5 м от телевизора с нормален екран, а за малките екрани — може да се приближите до 2 м.
Преди 18 м. — 2 годинки някои родители поставят бебето пред телевизора, за да го разсеят или успокоят. Аз определено мисля, че те не са прави. Нито картината, нито шумът, който я придружава, са полезни за зрението и нервното равновесие на малкото дете. И не давайте на детето биберона или кашичката, когато самата вие гледате телевизор; няма да внимавате какво яде детето, а то ще разбере, че не се интересувате от него. Ако не искате да пропуснете някакъв спектакъл, по-добре изместете часа на храненето.
И най-сетне, когато възрастните гледат телевизия, намалете силата на звука,дори ако малкото бебе е в друга стая, защото шумът ще му пречи да спи.

Check Also

Внимавайте с опасните играчки

След като бяха установени голям брой нещастни случаи, причинени от играчки, производителите им възприеха известни …

На 4 години

На 4 години. Сега те като големите карат велосипед, пързалят се с летни кънки, играят …

На 3 години

Това е възрастта на развихреното въображение и рицарството. С комплект от играчки, инструменти тя играе …

От 2 и половина до 3 години

В тази възраст децата наистина подражават на родителите си: карат кола, говорят по телефона, пътуват, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com