Бледа кожа и бледи лигавици

Нормално детската кожа има леко розов оттенък както при русите, така и при мургавите деца. Децата, които се отглеждат в неслънчеви стаи, особено през зимния сезон, имат по-бледа кожа. Обратно, често извеж­даните на въздух и слънце изглеждат по-розови, а през летния сезон кожата им придобива лек мургав оттенък. Бледността на кожата и на видимите лигавици е симптом при анемиите. При някои здрави деца кожата за кратко време, а при други пос­тоянно може да изглежда бледа. Това не е истинска, а привидна анемия. Част от тези деца с променлив цвят на кожата показват склонност и към по-обилно потене или имат студени и влажни ръце и крака. При такива деца, които фактически са здрави, ле­карите говорят за невровегетативна лабилност на кръвоносните съдове в кожата и лигавиците. Но окончателното решение, дали се отнася за привидна, или истинска анемия, може да се вземе едва след лабораторно изследване на кръвта.

Причини за появата на анемия. Тези при­чини са много на брой. Някои от тях могат да действуват още при новороденото и да са свързани с несъвместимост между кръв­ните групи на майката и детето. При други форми на анемия съществува наследствена предразположеност. При недо­носените деца почти редовно се наблюдава анемия, която изчез­ва напълно едва към 3—4-годишна възраст.

Непълноценното и едностранчиво хранене само с мляко, с брашнени храни, без употреба на месо, яйца и зеленчуци може да доведе до желязонедоимъчна анемия, т. е. анемия, обусловена от недостиг на желязо в храната. Това е една от честите анемии у децата. Отглеждането на децата в нехигиенично, претрупано с мебели и лишено от достатъчно слънце жилище, съчетано с чести боледувания и опаразитявания, също може да доведе до разви­тието на анемия. Повечето от дълготрайните и тежко протичащи заболявания също се съпътствуват с анемия.

Следкръвоизливна анемия се развива при остра или продъл­жителна загуба на кръв. Такава може да настъпи при кръвотече­ние от пъпа на новороденото, при обилни и чести кръвотечения от носа, при наранявания, при кръвоизливи от стомаха и червата, при болестни състояния, протичащи с кръвоизливни петна по кожата и лигавиците.

Малко родители знаят, че остри и тежки анемии могат да се получат и след употребата на лекарства (сулфонамиди, хинин, фенацетин и др.), при поглъщане на токсични вещества, които се прилагат в борбата с насекоми или плевели. Също така при много чести рентгенови прегледи, при които се стига до разру­шаване на голям брой червени кръвни телца, може да се развие лека анемия.

Прояви на анемия се наблюдават и при редица заболявания на кръвотворните органи.

Родителите и особено майките са първите, които забелязват увеличаващата се бледност на детето особено когато тя настъп­ва бързо. Неопитните майки понякога определят пожълтяването на кожата като побледняване. Важни за лекаря са следните све­дения на родителите: Откога е забелязано побледняването на детето? Губило ли е детето кръв? Приемало ли е наскоро лекар­ства или токсични вещества? Употребявало ли е наскоро бакла? Какви други болестни прояви има (повишена температура, кръ­вотечение от носа, кръвоповръщане, черни изпражнения, кожни обриви, увеличени лимфни възли и др.)?Анемиите изискват лекарско наблюдение и системно лечение. Дълготрайните анемии намаляват съпротивата на детето и го предразполагат към чести боледувания от инфекции, които при анемичните деца протичат по-тежко и се повтарят по-често.

Check Also

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Защо са увеличени лимфните възли

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.