Варицела

Вашето дете е болно от варицела. Тя е започнала с обрив (понякога предшествуван от леко неразположение в течение на 24 часа и температура). По-нататък обясняваме как се разпространява обривът. Инкубационният период е обикновено 15 дни, понякога по-дълъг, но никога не повече от 20 дни. Болният е носител на заразата от навечерието, преди да се покаже обривът до 6-ия ден след това.
Ето какво трябва да знаете:
Вероятно другите ви деца също ще прекарат варицела — болестта е силно заразителна. За предпочитане е да я преболедуват като малки,защото по този начин — с твърде редки изключения — се изработва имунитет против болестта и защото при възрастните тя протича по-тежко.
Всеки знае, че ако обривът на варицелата се разчеше, могат да останат незаличими белези: малки дупчици по кожата. Ако детето ви е на възраст да разбира, трябва да му обясните защо не бива да се чеше. Малките момиченца по-ясно разбират причината, отколкото момчетата. Като предпазна мярка веднага изрежете ноктите на болното. Това има предимството, че не позволява на детето да инфектира мехурчетата, разчесвайки ги с нечисти нокти. Ако детето не може да се въздържи и се драска дори с ниско изрязани нокти, не му се карайте: може би на негово място а вие ще правите същото, защото обривът от варицела причинява много силен сърбеж. Помолете по-скоро лекарят да предпише нещо успокояващо. За успокояване на сърбежа има пудри и сиропи. Мийте ръцете на детето е киселинен сапун и почиствайте ноктите със спирт.Облечете болното със стара пижама или нощница,чиято износена тъкан няма да дразни кожата.Ако имате износено спално бельо,постелете го на леглото.
Талкирайте често и обилно. Дезинфектирайте всяка пъпчица с антисептичен разтвор, който лекарят ще ви даде. Не къпете детето, не мокрете кожата с изключение на ръцете, докато трае обривът. Сресвайте детето много внимателно, за да не го издраскате, и с много чиста четка, за да не се инфектират пъпките.
Времетраенето на обрива е различно. Докато обривът продължава, т. е. докато излизат нови пъпчици, детето има температура. Обривът се изразява в петна, които стават пъпчици, последните се превръщат в малки прозрачни мехурчета; на тяхно място се образуват гнойни пъпчици (съдържащи мътна течност). Но четирите фази на обрива не вървят паралелно, защото има няколко пристъпа. Между 9-ия и 13-ия ден коричките на гнойните пъпки изсъхват и падат. Болестта преминава за 15 дни, до 3 седмици. Обривът обикновено започва по тялото. Може да обхване цялото тяло и дори вътрешността на устата.
Няма лекарство за варицелата.
Единственото опасно усложнение (с изключение на редки случаи на енцефалит) е инфектирането на мехурчетата, когато детето се чеше със замърсени нокти. Лекарят ще прецени дали е уместно да предпише антибиотик с локално или общо приложение.
Детето може да се върне на училище или в детската градина, щом оздравее. Незасегнатите от болестта братя и сестри могат да продължат да ходят на училище.

Check Also

Гърчове при рахит

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез …

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com