Внимавайте с опасните играчки

След като бяха установени голям брой нещастни случаи, причинени от играчки, производителите им възприеха известни предпазни норми, които постепенно се разширяват. За момента тези норми се отнасят преди всичко до запаляемостта — най-опасен е огънят — внимава се за качеството и вида на материалите, които не трябва да са опасни. Изискванията се разширяват върху отровността и електрообезопасяването. Това са големи проблеми и затова все още има опасни играчки. Следователно родителите трябва да бъдат бдителни дори когато купуват най-безобидната играчка. Стъклените или пластмасови очи на куклите или мечетата, ако се счупят, могат да наранят детето или да бъдат глътнати от него. Телчетата, които държат опънати ушичките и лапките на плюшените животни, пластмасовите очила, които могат да се чупят, движещите се играчки, сглобени от дребни частици, които детето нзчопля и лапва, някакво пиронче в дървената играчка, топлийката, с която е прикачена шапката на куклата, ръмжащата къртица, чиято пружина неочаквано се развива — всичко това може да причини нещастие. Много играчки не са устойчиви на удари, на чукане, на гризене или смучене. Като се счупят, разлепят или деформират, техните оголени ъгли стават истинско оръжие.
Освен това има играчки опасни от само себе си: много дребните могат да бъдат погълнати (един педиатър определено съветва: „На малките деца се дават големи играчки“); за всички възрасти са опасни: пистолетите със стрели и бомбичките.
Няколко думи за традиционното плюшено мече, което понякога с години остава другарче на детето: ако някой ден детето ви започне да кашля без видима причина, припомнете си, че плюшените играчки се пълнят с прах и могат да причинят алергия. Виновникът за упоритата кашлица или за някакъв астматичен пристъп може да бъде любимото мече.
Нека добавим по повод мечето, понеже е много популярно, че вече има модели, които се мият.
Но детето не играе само с играчки: една празна кутия, дървена лъжица, някаква връвчица или цветна панделка могат да го забавляват в течение на часове. Да разглежда съдържанието на някакво чекмедже, да се преструва, че домакинствува, или просто да гледа минувачите по улицата — са все любими занимания. Те са дълбоко свързани с развитието на духа и тялото.
„Нареди играчките си“. Често редът е идея-фикс на майката, но трудно можем да я корим за това. След като домът е разтребен, не е приятно навсякъде да се търкалят автомобили или кубчета, но от едно дете не може да се изисква да нарежда играчките си, преди да е навършило 3—4 години. Мисля, че това трябва да се знае, за да не се създават безброй конфликти и фразата „Подреди си играчките!“ да не помрачава взаимоотношенията на деца и родители. Родителите могат да кажат на детето: „помогни ми“, така то малко по малко ще свикне с реда.

Check Also

Кукленият театър

След като навършат три години, децата обикновено биват запалени от кукления театър. Героите, големи колкото …

На 4 години

На 4 години. Сега те като големите карат велосипед, пързалят се с летни кънки, играят …

На 3 години

Това е възрастта на развихреното въображение и рицарството. С комплект от играчки, инструменти тя играе …

От 2 и половина до 3 години

В тази възраст децата наистина подражават на родителите си: карат кола, говорят по телефона, пътуват, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com