Възпалителните процеси

Възпалителните процеси в носа, гърлото, уст­ната кухина също така могат да доведат до уголемяване на лимф­ните възли. Гнойни възпаления на кожата на главата също могат да причинят увеличение на лимфните възли. Някога туберку­лозата се приемаше като честа причина на дълготрайно увеличе­ние на шийните лимфни възли, но това сега се наблюдава изклю­чително рядко.       

При деца, които играят с котки и кучета, могат чрез живот­ните да се предадат инфекции, които довеждат до уголемяване на лимфните възли. Това са токсоплазмозата и фелинозата (болест, свързана с одраскване от котка). При фелинозата се установява на ръката, шията или крака одраск­ване от котка и от същата страна се уголемяват лимфните възли, което трае 1—2 и повече месеца. Общото състояние на децата е добро, обикновено температурата е леко повишена и без особено лекуване заболяването оздравява.

Най-после уголемяване на лимфните възли може да се появи при някои тежки кръвни заболявания, които про­тичат с бързо напредваща анемия и влошаващо се общо състояние. В тези случаи от особена важност са изследването на кръвта и прегледът от лекар специалист. Мъчно е да се изброят всички заболявания, които довеждат до уголемяване на лимфните възли. Важно задължение на роди­телите е навреме да потърсят съвет от лекар, който единствен може да постави точна диагноза и да назначи правилно лечение.

Check Also

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Защо са увеличени лимфните възли

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com