Главоболието

Главоболието у малките деца не се среща често. То се появява в хода на някои инфекциозни заболявания (грип, скарлатина, енцефалит, менингит и др.). Внезапната поява на силно главоболие, придружено с повишена температура, повръщане и поява на звездовидни синкави петна по кожата, налага спешно повикване на лекар.
Мигрената, която се среща у по-големите деца, протича със своеобразно главоболие. Без външен повод или след някакво напрежение (преумора, трудни задачи в училище, остри промени в климата и др.) при видимо добро общо състояние се появява силно главоболие, като болката е ограничена в половината на главата или в слепоочната област. Детето е напрегнато, ляга в леглото, не може да понася шум и светлина, а понякога се оплаква от световъртеж и святкане пред очите. В някои случаи главоболието се съпътствува и с повръщане. След 8—10 часа, по-рядко след 1—2 денонощия, изведнъж главоболието изчезва, но през различни интервали от време отново се повтаря същият пристъп. Даването на ацетизал, аналгин и други обезболяващи лекарства може да намали главоболието, но съществува опасност за привикване към подобни лекарства. При мигрената често се открива наследствена предразположеност. Тя не довежда до намаляване на работоспособността на децата.

Check Also

Най-чести причини на повръщането

При кърмачета и малки деца честа причина са качествените и количест­вените грешки в храненето. У …

Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли?

При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. …

Афективни гърчове

(афективно-емоционални рес­пираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при …

Температурни (фебрилни) гърчове

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com