Гърчове при рахит

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез даване­то на витамин D. Тези редки гърчови прояви се наблюдават глав­но в кърмаческата възраст и обикновено зачестяват в края на зимата и началото на пролетта. Те са по-чести при изкуствено хранените кърмачета. Обикновено без повишена температура и по-рядко в хода на заболяване с повишена температура детето загубва съзнание и получава гърч в продължение на няколко минути, но понякога и за по-продължително време.

При рахитните гърчови прояви (т. нар. рахитогенна спазмофилия) съществува голямо разнообразие. Понякога без загуба на съзнание могат да се появят спазми (гърчове) на отделни групи мускули. В едни случаи китките и пръстите на ръцете се сгъват в положение на акушерска ръка. В други случаи настъпва сгъ­ване на стъпалата надолу и поява на лек оток по гърба на стъпа­лата. В трети случаи могат да се появят спазми на мускулите на гласните връзки, което се изразява с издаване на особени звуци при плач.

При гърчове у децата с рахит е необходима бърза лекарска помощ, която може по най-ефективен начин да предотврати по­явата на нов гърч чрез инжектирането на витамин D и даването на противогърчови средства. Майките обаче не трябва да забравят редовното ежедневно даване на витамин D на малките бебета.

Check Also

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Защо са увеличени лимфните възли

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com