Денталната грижа започва още преди млечните зъби да пробият

Още преди първият малък зъб да се появи в устата, добрата хигиена и грижата за устата могат да помогнат за развитие на силни и здрави млечни зъби.
За да се избегнат кариеси, освен балансираният и подходящ за деца хранителен режим (малко бонбони и кисели сокове), вие трябва например да избягвате облизването на лъжицата или биберона на бебето още преди – или след – пробиването на първото зъбче. Причината: кариесните или периодонтитни бактерии могат лесно да се прехвърлят и да колонизират устата на бебето дори преди то да има и един зъб,
Когато зъбчето израсте малко след пробиването, грижата за първия млечен зъб може да започне (два пъти дневно за най-добри резултати). Подходящи за това са влажните памучни тампони или специалните бебешки четки за зъби, продавани в аптеките.
Практични са и малките накрайници за пръсти за почистване на зъби с меки гумени влакна. Те са подходящи за почистване и грижа за зъбите, както и за масажиране на венците през фазата на пробиване на зъба.

На около 18-24 месеца Вашето дете вероятно ще е готово самостоятелно да държи четка и паста за зъби и тогава може да се научи как само да почиства своите зъби. Ето защо трябва да се възползвате от всяка възможност под формата на игра да научите детето как да движи четката за зъби в устата и как ефективно да почиства и да се грижи за зъбите и венците. Веселата детска четка за зъби може да помогне да преодолеете нежеланието на вашето дете и да го мотивирате да се грижи за своите зъби.
Дори ако продължите да помагате известно време и да проверявате дали детето действително е почистило зъбите правилно, си заслужава усилията, защото денталното здраве на Вашето дете ще е по-добро.
Когато детето е на около 3 години, трябва да направите първото посещение при зъболекар. Това гарантира, че на много ранен етап детето ще свикне с идеята, че зъбите трябва редовно да се преглеждат

Check Also

Дали зъбите на вашето бебе ще започнат да никнат скоро?

Въпреки че първите млечни зъби могат да се появят при някои деца без предварително предупреждение, …

В какъв ред поникват млечните зъби?

След 4 до 12 месеца пробива първият млечен зъб – обикновено единият от долните два …

Кога поникват първите зъбки

На приблизителна възраст 4 до 6 месеца миниатюрните зъбни пъпки започват да растат в челюстта …

Зъбите се формират още по време на бременността

Както при всички стъпки в развитието, никненето на зъби е напълно индивидуално при всяко дете. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.