Детето има повишена температура

Повишената температура у детето хвърля в тревога родителите и те искат от лекаря бързо да я снижи. Това обаче невинаги е възможно и невинаги е нужно. В много от случаите повишената температура е своеобразна защитна реакция на организма към проникналите в него болестотворни агенти. Най-често повишената температура е свързана с инфекции, които пораждат температурни реакции с характерни особености.
Колебанията на температурата през денонощието при много инфекциозни заболявания позволява на лекаря да изясни естеството на заболяването. Когато стойностите на температурата се изобразят графично (т. нар. температурна крива), лекарят по-лесно ще може да разпознае заболяването. В първите часове на едно температурно заболяване за лекаря невинаги е възможно да определи с точност причината за повишената температура.
Много научни изследвания показват, че повишената температура, като се изключат свръхвисоките температури, не представлява сама по себе си опасност за организма на детето и е най-често израз на добра защитна реакция. Не бива да се забравя, че най-често температурните заболявания у децата се дължат на вирусни инфекции. Вирусите се унищожават от повишената температура и другите естествени защитни сили на организма, а не се повлияват от даването на антибиотици и сулфонамиди. Наблюденията показват, че в много случаи даването на понижаващи температурата лекарства също не осигурява по-доброкачествено протичане на заболяванията. При новородени и увредени деца понякога се наблюдава крайно тежко протичане на редица инфекциозни заболявания, което се съпътствува не с повишение, а с понижение на температурата, която понякога е по-ниска от нормалната. Това е признак за лоша защитна реакция на организма.

Check Also

Лекарствата и Вашето дете

Лекарствата без рецепта могат да помогнат на Вашето дете да се почувства по-добре, но ако …

При домашно лечение

Всички деца с висока температура, насочени за домашно лечение, трябва да бъдат проследявани през следващите …

Ключови моменти в клиничния подход

■ Най-често причина за болестно повишената телесна температура в детска възраст са инфекциите, което налага …

Деца със съпътстващи заболявания

При деца с тежки белодробни или сърдечно-съдови заболявания напр. тежка или много тежка пневмония, изискваща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com