Детето отказва да яде

Спешен случай. На практика, когато детето отказва да яде, това не е симптом, който изисква бърза консултация с лекаря. Само в един случай е необходим да се вика лекар: когато детето неочаквано и изцяло отказва да яде (не иска да приеме нито една лъжичка храна) и когато този отказ е придружен от изплаквания на равни интервали, а понякога и от повръщане. В такъв случа потърсете лекар: може би се касае до заболяване, нуждаещо се от хирургична намеса: заклещена херния, която трябва спешно да се оперира (вероятността за това се подсилва, ако в изпражненията има кръв).

Изложихме този случай отделно като спешен и, както виждате, при него няма време за губене. Ако се случи, не е необходимо да се препрочитат страниците за липса на апетит, колкото и да са интересни.
Когато майката не може да открие веднага причините за липсата на апетит у детето, тя се безпокои. Ако болното дете не иска да яде, това й изглежда нормално, но здравото наглед бебе да отказва да яде е подозрително, дори невъзможно, до такава степен тя е убедена, че апетитът у детето трябва да бъде постоянен. И ако тази липса на апетит продължи, майката бързо си въобразява, че детето й е тежко болно.
Липсата на апетит може да се придружава от други признаци или да е изолирано явление.
Липса на апетит, придружена от други симптоми. Когато детето отказва да яде, трябва преди всичко да огледате дали няма някакви други симптоми. За начало му измерете температурата, после отбележете всичко, което не е нормално: нослето му тече, кашля, има изрив, диария, запек, повръщания. При най-малките обърнете внимание на кривата на теглото, която примерно остава на едно ниво, и т. н. При наличието на един или друг от тези признаци извикайте лекар. Той ще открие болестта, причинила липсата на апетит у детето. Най-често това са инфекциозни болести или храносмилателни смущения. Всички инфекциозни болести, дори и най-невинните, като например хрема, могат да се отразят върху апетита на детето. При съвсем малките бебета,които имат хрема, липсата на апетит се обяснява и с чисто механични причини: когато нослето му е запушено, бебето диша през устата, но ако иска да суче, то не може да диша, затова отказва да суче. Апетитът се възстановява само след като инфекцията е открита и излекувана. Храносмилателните смущения, последица от грешка в режима, също се отразяват на апетита: когато детето е яло твърде много или недостатъчно. Това може да ви учуди, но ето какво става: понякога детето е много лакомо и си иска повече храна. Увеличават му дажбата. Колкото повече плаче, толкова повече му дават. До деня, когато вече не може да смели храната, която е в твърде големи количества. Тогава отказва да яде. Кривата на теглото престава да се изкачва: това поражда тревога. Детето вече не приема нито мляко, нито брашно; отказва известни храни; липсват му витамини, желязо и т. н. Не винаги е лесно изведнъж да се установи най-добрият режим на детето. В случай на храносмилателни смущения режимът трябва да се измени. Това ще извърши лекарят и детето ви отново ще има апетит.

Едип неотложен съвет: ако детето отказва да яде поради някаква болест (инфекциозна) или понеже режимът му е неподходящ, не го насилвайте. Реакцията му е правилна. Знаете добре, че при температура или диария детето често не изпитва глад. Впрочем доверете се на подсказаното от природата. След като оздравее, също не го насилвайте много скоро да яде, дори и да е отслабнало. Бъдете търпеливи. Щом е в състояние нормално да храносмила, апетитът му ще се възстанови. И може би в течение на една-две седмици лакомо ще се храни.

Check Also

Най-накрая, кърменето е несравнимо по-практично

Кърменето, и на практика кърмата, е винаги на разположение, в подходящата температура и 100% хигиенична. …

Кърмата спомага за пълноценното изграждане на мозъка

Достъпни научни доказателства показват, че кърменето може да бъде свързано с малко, но измеримо преимущество …

Кърмата допринася за защита на Вашето бебе от болести

Майчиното мляко доказано предотвратява болести в кърмаческа възраст като гастроинтестинални, ушни и респираторни инфекции. Също …

Майчината кърма подсилва естествените защити на Вашето бебе

Тъй като посредством кърменето Вие споделяте антитела, които са част от имунната ви защита. Това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.