Диетичният режим

Необходим ли е специален диетичен режим за болното дете? Не във всички случаи, а само при някои заболявания. Диетата се определя от лекаря. При някои заболявания диетата е в основата на лечението, затова родителите трябва да имат познания по тези въпроси.
Основен принцип при лечението е на болния орган да се даде почивка. При остро храносмилателно разстройство стомахът и червата се нуждаят от покой. В тези случаи болното дете се оставя на глад за няколко часа до цяло денонощие, като му се дава само вода или чай. При остри възпалителни заболявания на дихателната система, както и при други инфекции с повишена температура се понижават почти всички функции на заболелия организъм, включително и храносмилателната. Затова болното има понижен апетит и не се храни добре. В никакъв случай детето не бива да се храни насилствено. Освен това, тъй като усвояването на белтъците от храната води до отделяне на топлина, понятно е, че за болните с висока температура трябва да се ограничат храните, богати на белтъци — месо, фасул, леща, сирене, кашкавал. Общо взето, болните с висока температура се оставят на по-лека храна с достатъчно течности — мляко, компоти, чай и др., тъй като повишената температура води до по-големи загуби на вода от организма.
При хронични изтощителни заболявания обаче детето се нуждае от по-усилено хранене, разбира се, по указания на лекуващия лекар. При инфекциозни заболявания нуждите от витамини са по-големи, затова се дават пресни плодове и зеленчуци, а лекарят може да назначи допълнително витамини.
Има специални диети при обменни, при бъбречни и чернодробни заболявания, при гастрити и язвена болест, при хронични диарии и т. н. Тук ще ви дадем само някои общи сведения за тези диети.
При хроничен гастрит и гастродуоденит, както и при язвена болест са в сила същите диетични изисквания, както и при възрастните с такива заболявания. Избягват се ястия със запръжки, солено, люто и кисело, а също така и други дразнещи подправки. Предпочитат се варените и печените ястия. Трябва да споменем обаче, че и при децата има индивидуална поносимост. Майката трябва да разбере кое се понася от детското стомахче и кое не и да се съобразява с това.
При чернодробни заболявания (остър и хроничен хепатит, състояние след прекаран хепатит) се ограничават храните, богати на мазнини — тлъсти меса, сланина, мас, жълтък от яйце и др. Препоръчва се увеличаване на белтъците в храната и по-специално извара, изкиснато сирене, крехки меса (пилешко, телешко).
При нефрити се ограничават белтъците, тъй като при тяхната обмяна се отделят азотни вещества, които обременяват болните бъбреци. Ограничава се и солта, която също се отделя през бъбреците. При някои бъбречни заболявания обаче се дават много белтъци, за да се покрият големите загуби на белтък с урината.

Check Also

Кърмата спомага за пълноценното изграждане на мозъка

Достъпни научни доказателства показват, че кърменето може да бъде свързано с малко, но измеримо преимущество …

Кърмата допринася за защита на Вашето бебе от болести

Майчиното мляко доказано предотвратява болести в кърмаческа възраст като гастроинтестинални, ушни и респираторни инфекции. Също …

Майчината кърма подсилва естествените защити на Вашето бебе

Тъй като посредством кърменето Вие споделяте антитела, които са част от имунната ви защита. Това …

Кърмата е лесна за храносмилане от Вашето бебе

Вашата кърма съдържа предимно суроватъчен белтък, който е лесен за храносмилане от бебето, докато някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com