Ехографията

От 1974 зодина насам ехографията е най-революционното нововъведение в акушерството и гинекологията. Ако сте раждали преди, не сте имали възможност да се възползвате от нея. Нужна беше доста добре развита фантазия, за да си представи човек не особено ясния профил на бебето. Всъщност приемахте го такова, каквото се родеше.
В днешно време неприятните изненади са малко. Както казват специалистите, ехографията е станала „третото око“ на акушерите и е нещо напълно нормално за всяка бременност.
Какво по-точно представлява ехографията?
Този метод се основава на отражението на ултразвука върху различните тъкани, през които преминава. Ултразвукът се приема с помощта на сонда и се „отвежда“ в картина на екрана на монитора. Преди ехографията лекарят намазва пубиса (срамното възвишение или т. нар. Венерин хълм – бел. ред) и корема на бъдещата майка със специален гел, за да улесни преминаването на ултразвука. Движейки сондата по корема, той получава образ на зародиша под различен ъгъл.
Ехографията се появи през шейсетте години, получи развитие през седемдесетте, но представяше статичен образ на зародиша, нещо като моментална снимка. При положение че бебето не беше в добра позиция, имаше опасност да го видите като през лондонска мъгла. До 1975 година ехографията правеше първите си стъпки. Можеше да помогне при откриването на големите малформации, като например липса на мозък, нещо по-едро и забележимо и с това се изчерпваше.
През 1979 година, когато сондата започна да се комбинира с компютъра, мъглата се разсея!
Днес виждаме как бебето мърда, а освен това установявме и по-фини неща, като пола, възрастта, положението му в матката, движението, растежа и евентуалните малформации. Но това доста рядко може да се установи с пълна сигурност.
Лекарят преброява пръстите на всяка ръка, проверява дали се развива правилно и дори в някои случаи на екрана се появява едно чипо носле също като това на мама. Той разпечатва първите снимки на зародиша. Нали ви казах, че прогресът е страхотен, бебчо има вече първата снимка за албума си.
Може да се видят различните движения, дори оцветени, както и усвояването и преработването на амниотичната течност.
При първа бременност, която протича нормално, по правило се правят три ехографии.
Първата, така наречена контролна ехография, се прави след десетата седмица. Задачата й е да установи наличието на бременност и предполагаемия термин. Тази ехография има голямо значение за определяне началото на бременността, както и предполагаемата дата на раждането. При нея вече може да се различи наченка на главичката. Най-важното е, че вече се чува как бие сърчицето!
Втората ехография се прави към четири и половина месеца от бременността и е най-важната. Вече всичко е оформено и бебето се вижда много ясно. Наблюдават се скелетът, органите и дори навиците на мъничето (мръщи вежди, смуче си палчето, прави задни лупинги). С тази ехография проверяваме, че всичко е нормално, че бебето расте като гъба след дъжд, че не страда от никаква аномалия. Всъщност това е единствената нужна и оправдана ехография. Именно тя позволява да се установи полът на бебето. Дългоочакван момент и от бабата!
Независимо от всичко казано дотук, много родители не искат да узнават предварително момче или момиче е детето им. Не ви ли се струва странно – да не желаете да се възползвате от фантастичния напредък на науката! Може би те искат да се върнат малко назад във времето: „Знаем всичко за бебето, оставете ни да помечтаем малко и да се изненадаме!“
Третата ехография се прави през седмия месец и позволява да се види разположението на бебето, да се предвиди донякъде самото раждане: върви напред с главата или се появява седалищно.
Някои болници предлагат цветна ехография. Последната новост е триизмерната. Тя позволява да се получи обемна снимка. Засега се прилага предимно при съмнение за малформация на орган, наличие на заешка устна… В най-близко бъдеще триизмерната ехография ще позволи рано да се диагностицират невидими при класическата ехография малформации. Това е огромно предимство, което ще позволява навреме да се прекъсне бременността.
Раждане с помощта на компютър – какво ли не става по белия свят! Благодарение на триизмерната ехография лекарите ни подготвят нова изненада: трениране на раждане с помощта на компютър!
Става дума за това, да се покаже „на живо“ излизането на първородното бебе в зависимост от положението му и от таза на майката. Компютърът рисува бавно, стъпка по стъпка, слизането на бебето.
А какво става с изненадата, със спонтанността? 
Не, изненади не бива да има, всичко трябва да е предвидено, премерено, изчислено.

Check Also

Дайте му малко повече свобода

Нужно е да не изпускате от поглед дете­то, за да не се покатери само на …

Адът“пясъчник“

Към 15-16-ия месец трябва да приемете оче­видното, дори да си падате малко домашарка: скъпото внуче …

Как да съчинявате приказки

Още по-добре е, ако можете сама да съчи­нявате приказки. Не е трудно. За улеснение ще …

Как да четем приказки

Няма нужда да се правите на голяма актриса, нито да му четете, като че ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com