Запек

Кога можем да кажем, че детето има запек? Когато изпражненията му са твърди и сухи, често на дребни топчета, и когато рядко се изхожда: през два или дори през три дни.
Но ако твърдите изпражнения са сигурен признак за запек, рядкото изхождане може да има други причини: някои деца изобщо ходят по голяма нужда през два дни. Следователно не може да се говори за запек, когато видът на изпражненията е нормален.
Преди всичко това е въпрос на хранителния режим. При кърмачетата: бебе, което се храни с майчино мляко, много рядко е запечено. Дори ако не се изхожда всеки ден, изпражненията му са меки. Ако при него се появи запек, той се дължи било на недостатъчна дажба мляко, било на запек у майката. В първия случай кривата на теглото се покачва бавно и след кърмене детето плаче; трябва да му се додава с биберон, по указание на лекаря. При втория случай (запек у майката) трябва да се разнообрази хранителният режим на майката, обаче да се избягват пургативите и разхлабващите средства.
При кърмачета, хранени изкуствено, запекът е твърде често явление. Трябва преди всичко да сте сигурни, че спазвате всички съвети относно избора на млякото, степента на разреждането и количеството, което давате на детето.
Ако запекът продължи, трябва да говорите с лекаря.
Ако детето е много малко, може би лекарят ще замени млякото с подквасено мляко. Ако бебето е по-голямо, той ще ви посъветва да правите млечните смески предимно с ечемичено брашно и най-вече да разнообразите хранителния режим, като добавите зеленчуци и плодове. Може да ви посъветва също да увеличите количеството на плодовите сокове.
Междувременно можете да замените захарта с мед или декстрин — малтоза.
Често срещана причина за запек в наше време е загубата на вода поради изпотяване в много затоплените апартаменти. Давайте на детето. да пие вода.
Кръв в изпражненията. Ако в изпражненията на бебето забележите кръв — светла, а не кафява кръв, това означава, че твърдите изпражнения — вследствие запека — са причинили леко одраскване на ануса. Освен грижите за прекратяване на запека трябва да се погрижите и за одрасканото, като намазвате мястото с вазелин, след като направите тоалета на детето всеки път, когато подменяте пеленките му. Ако одрасканото не заздравява, отнесете се до лекаря.
При по-голямо дете проблемът е по-близък до случаите на запек у възрастните. Това не значи, че задачата е лека. Нека видим какво може да причини запека. И преди всичко да установим в какво се състои запекът.
След като е стояла от два до четири часа в стомаха, храната отива в червата. Нейният път през 6 метра тънки черва и метър и половина дебели (у възрастните, а при малкото дете съотношението е същото) трае между десет и двадесет часа. През времето на това придвижване стените на червата абсорбират всичко, което може да бъде полезно за организма. Онова, което накрая остава и ще бъде изхвърлено през дебелите черва, са несмилаеми и неусвоими частици, по-голямата част от които е целулозата, дошла от обвивките на зеленчуците и плодовете. Как храната се движи в тънките черва. Благодарение на движението им, което възниква и се поддържа от самия обем на съдържимото в тънките черва. В зависимост от вида и обема си храните се движат по-бързо или по-бавно — това зависи също и от активността на тялото. Има случаи на запек, когато преминаването през тънките черва е твърде бавно, затова изпражненията имат време да се изсушат и втвърдят… В заключение: за предпочитане са храни, които бързо се придвижват (киселото мляко), и онези, които оставят значителни отпадъци (плодове, зеленчуци, зърнени храни), пред храните, които вървят бавно (обикновено кравето мляко, кондензираното мляко и храните, които оставят малко отпадъци (захар, шоколад, месо).
Особена причина за запек са: болест, придружена с температура, липсата на апетит, лежане на легло, или недостатъчност (рядко срещана) на нервната система на червата (лениви черва).
Някои психически състояния (страх, гняв) или реакции при конфликти в семейството могат да причинят запек. От голямо значение е бързо да се постави диагнозата, за да се избегне – за детето и семейството му — лечение, което безполезно би се продължило.
Дете, което има запек, трябва да пие много — по време на хранене и в промеждутъците, вода или сок от пресни плодове. То трябва да яде пресни зеленчуци, зрели плодове и най-вече сливи, мармелади и компоти.
При готвене заместете маслото с растителна мазнина, салатата подправяйте със зехтин. Премахнете шоколада, заместете захарта с мед.
Лекарства трябва да се дават само със съгласието на лекаря.
Ако се наложи — защото не трябва да се оставя малкото дете повече от два дни да не ходи по нужда, —- могат да се използуват следните средства: измиване, една глицеринова свещичка, кафена лъжичка течен парафин. Понякога, когато детето е много малко, просто е достатъчно да пъхнете термометъра в ануса.
Тези средства се препоръчват също когато много твърдите изпражнения причиняват на детето болки. Но те са много слаби и не лекуват от запек.
Не се плашете oт запеченото стомахче на детето ви, първо, защото е леко смущение и неговата сериозност се състои в това, че може да понижи апетита и да обърка кривата на теглото; след това, защото да се драматизира това смущение, означава да допринесем за неговата продължителност: деня, в който детето разбере, че майка му следи с тревога изпражненията, че цялото семейство говори за това, бъдете сигурни, запекът ще устои на всички лечения.
Поставяйте детето на гърнето всеки ден в един и същи час. Не придавайте на това голямо значение. Не го оставяйте на гърнето повече от десет минути. Не му се карайте и не се отчайвайте, ако няма никакъв резултат. Не говорете никога за това в негово присъствие. И повторете процедурата методично,без да проявявате нервност и гняв, следващия ден, в същия час.
Упорит запек. Твърде често запекът сам се поддържа: ако детето изпитва болка, когато ходи по голяма нужда, тъй като изпражненията му са твърди, то се сдържа да не се изхожда.

Check Also

Гърчове при рахит

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез …

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com