Защо грижата за млечните зъби е важна за денталното здраве ?

Здравите и силни млечни зъби са много важни за по-нататъшното развитие на детето – и за денталното здраве на зъбите, които ще се появят по-късно. Млечните зъби до известна степен се явяват представители на постоянните, защото запазват точната позиция в челюстта за техните наследници. Това означава, че здравите млечни зъби са основата за здрави зъби като възрастен. Поради тази причина редовната грижа за млечните зъби е особено важна от самото начало, за да се предотврати например преждевременната им загуба поради кариеси.
При загуба на млечен зъб поради липса на грижи или неподходяща хигиена на устата или при преждевременно изваждане, съседните зъби може да заемат неправилна позиция. Последствията са, че зъбите, които никнат по-късно, няма да пробият на точното място. Поради това в случай на загуба или увреждане на млечен зъб се препоръчва посещение при зъболекар.
Освен редовните грижи за млечните зъби, можете също да гарантирате здравето на млечните зъби и снабдяването им с необходимите хранителни вещества с балансиран хранителен режим. Това включва основно храни, съдържащи достатъчни количества белтъчини, витамини, микроелементи и минерали като калций, фосфат, флуорид и желязо.
Много важни са и храните, които трябва да се сдъвкват добре, например плодовете и зеленчуците. Дъвченето допринася за правилното развитие на зъбите и челюстта.

Check Also

Дали зъбите на вашето бебе ще започнат да никнат скоро?

Въпреки че първите млечни зъби могат да се появят при някои деца без предварително предупреждение, …

В какъв ред поникват млечните зъби?

След 4 до 12 месеца пробива първият млечен зъб – обикновено единият от долните два …

Кога поникват първите зъбки

На приблизителна възраст 4 до 6 месеца миниатюрните зъбни пъпки започват да растат в челюстта …

Зъбите се формират още по време на бременността

Както при всички стъпки в развитието, никненето на зъби е напълно индивидуално при всяко дете. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.