Защо са увеличени лимфните възли

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. Това увеличение се среща често при инфекциозни, но също така и при някои неинфекциозни заболявания. Изобщо уголемените лимфни възли, най-често на шията, са обичайна проява у децата при много болести, разпознаването на които даже за опитния лекар невинаги е лесно. И поради това сведенията и наблюденията на родителите са ценни.
Какво представляват лимфните възли? Малцина знаят, че в много от случаите увеличението на лимфните възли е своеобразна защитна реакция против проникналите в организма микроби.
В нашето тяло редом с кръвоносната съществува и лимфна система. На възлови места в тази лимфна система се намират лимфни възли, които играят ролята на филтри за проникващи в тази област инфекциозни агенти. Общо в тялото се наброяват 460 лимфни възли. Най-лесно се установява увеличението на лимфните възли на шията, в областта на подмишниците и в слабинните гънки. Нормално лимфните възли са големи от лещено до царевично зърно, не са болезнени и са умерено еластични при пипане. Трудно е обаче установяването на уголемените лимфни възли в областта на вътрешните органи (бял дроб, коремни органи), за което се прилагат специални методи на изследване.

Check Also

Гърчове при рахит

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез …

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com