Защо са увеличени лимфните възли

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. Това увеличение се среща често при инфекциозни, но също така и при някои неинфекциозни заболявания. Изобщо уголемените лимфни възли, най-често на шията, са обичайна проява у децата при много болести, разпознаването на които даже за опитния лекар невинаги е лесно. И поради това сведенията и наблюденията на родителите са ценни.
Какво представляват лимфните възли? Малцина знаят, че в много от случаите увеличението на лимфните възли е своеобразна защитна реакция против проникналите в организма микроби.
В нашето тяло редом с кръвоносната съществува и лимфна система. На възлови места в тази лимфна система се намират лимфни възли, които играят ролята на филтри за проникващи в тази област инфекциозни агенти. Общо в тялото се наброяват 460 лимфни възли. Най-лесно се установява увеличението на лимфните възли на шията, в областта на подмишниците и в слабинните гънки. Нормално лимфните възли са големи от лещено до царевично зърно, не са болезнени и са умерено еластични при пипане. Трудно е обаче установяването на уголемените лимфни възли в областта на вътрешните органи (бял дроб, коремни органи), за което се прилагат специални методи на изследване.
Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли? Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата с лимфатична диатеза. Тези деца отговарят на инфекциозните дразнители с чести възпаления на гърлото, носа, дихателните пътища, което се последва от значително уголемяване на лимфните възли. С израстването на децата тези увеличения на лимфните възли стават все по-редки и по-редки.
Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли? При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. Те дори могат да се забележат при отмятане на главата назад и извиване встрани. Рядко се увеличават лимфните възли само в едната страна на шията или само в едната подмишница. В едни случаи възлите се напипват поотделно, а в други те са сраснали в пакет или са сраснали с надлежащата кожа. Големината им също е различна: от бобено зърно до картоф и дори малка ябълка. При опипване те са меки, мекоеластични или твърди, а също така по-малко или повече болезнени. Болезността им понякога е толкова силна, че детето не е в състояние да си извърта главата. Кожата над уголемените лимфни възли може да остане непроменена, но може да бъде зачервена и оточна.
При много от познатите остри заразни болести като скарлатина, дифтерия, рубеола редовно се появява уголемяване на шийните лимфни възли.

Check Also

Най-чести причини на повръщането

При кърмачета и малки деца честа причина са качествените и количест­вените грешки в храненето. У …

Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли?

При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. …

Афективни гърчове

(афективно-емоционални рес­пираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при …

Температурни (фебрилни) гърчове

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com