Каква е температурната крива?

Графично изобразената крива на повишената температура е ценно помощно средство за разпознаване на редица заболявания. При най-честите у децата вирусни инфекции на горните дихателни пътища температурата може да се покачи временно до 38 и дори до 40°С,като в продължение на 3—6 дни тя спада до нормалната и детето оздравява. Ако температурата не спадне за този срок, това дава право на лекаря да мисли за евентуално усложнение на вирусното заболяване. Висока е температурата и при гнойна ангина при пневмония, слънчасване и прегряване. При грип температурата също е висока, но това не трае повече от 3—4 дни.
Всяка инфекциозна болест има своя характерна температурна крива. Умерено повишаване на температурата може да се наблюдава при възпаление на пикочните пътища, на ухото и на кожата.
Не всяко повишаване на температурата налага спешно повикване на лекаря особено ако няма други по-сериозни болестни прояви (повръщане, главоболие, кожен обрив, диария, гърчови прояви, нарушения в съзнанието, ускорено и затруднено дишане, дрезгава кашлица и др.). Добре е през първото денонощие температурата да се измерва най-малко 3—4 пъти и да се записва от родителите. Добре е също така да се изброява и честотата на дишанията в минута, ако майката е обучена да прави това, и тез данни да се покажат на другия ден на участъковия лекар.Не забравяйте, че децата бързо повишават температурата и при леки заболявания. Понякога повишаването на температурата се съпровожда с появата на студени тръпки, но за тях децата трудно дават сведения и родителите трябва внимателно да наблюдвват.
Спешно повикване на лекар се налага:
1. При висока температура у новородени и малки кърмачета.
2. При деца, при които минали температурни покачвания са били съпроводени с гърчови прояви, макар че тези фебрилни гърчове траят кратко и обикновено имат невинен характер.
Най-добре е да извикате вашия домашен участъков педиатър, който най-добре познава детето и неговите болестни реакции.

Check Also

Лекарствата и Вашето дете

Лекарствата без рецепта могат да помогнат на Вашето дете да се почувства по-добре, но ако …

При домашно лечение

Всички деца с висока температура, насочени за домашно лечение, трябва да бъдат проследявани през следващите …

Ключови моменти в клиничния подход

■ Най-често причина за болестно повишената телесна температура в детска възраст са инфекциите, което налага …

Деца със съпътстващи заболявания

При деца с тежки белодробни или сърдечно-съдови заболявания напр. тежка или много тежка пневмония, изискваща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com