Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли?

При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. Те дори могат да се забележат при отмятане на главата назад и извиване встрани. Рядко се увеличават лимфните възли само в едната страна на шията или само в едната подмишница. В едни случаи възлите се напипват поотделно, а в други те са сраснали в пакет или са сраснали с надлежащата кожа. Големината им също е различна: от бобено зърно до картоф и дори малка ябълка. При опипване те са меки, мекоеластични или твърди, а също така по-малко или повече болезнени. Болезността им понякога е толкова силна, че детето не е в състояние да си извърта главата. Кожата над уго­лемените лимфни възли може да остане непроменена, но може да бъде зачервена и оточна.

Какви други прояви съпътствуват уголемените лимфни въз­ли? Споменахме, че уголемените лимфни възли са най-често само една от проявите на дадено заболяване. При много от познатите остри заразни болести като скарлатина, дифтерия, рубеола ре­довно се появява уголемяване на шийните лимфни възли. Най-характерно е то при скарлатината, която сега протича леко, с незначителен обрив и с бързо повлияване от лекуването с пеницилин и други антибиотици. При скарлатината обривът невинаги е силно изявен, бързо изчезва и поради това често се пропуска. Огненочервеното гърло и възпалените сливици са постоянни прояви. Още в първите дни ведно с повишената темпе­ратура се уголемяват и шийните лимфни възли, които след леку­ването с пеницилин бързо намаляват. Същите прояви дават и скарлатиноподобните ангини, които се причиняват също от стрептококи.При недостатъчно и неправилно лекуване на скарла­тината и скарлатиноподобните ангини след 2—3 седмици може да се появи отново уголемяване на лимфните възли. При дифте­рията, която след въвеждането на противодифтерийната иму­низация се среща крайно рядко, са характерни обилни налепи върху сливиците, увеличени лимфни възли и оток на околната тъкан. При рубеолата се увеличават тилните лимфни възли, но това увеличение е незначително.

Check Also

Най-чести причини на повръщането

При кърмачета и малки деца честа причина са качествените и количест­вените грешки в храненето. У …

Афективни гърчове

(афективно-емоционални рес­пираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при …

Температурни (фебрилни) гърчове

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и …

Главоболието

Главоболието у малките деца не се среща често. То се появява в хода на някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com