Как излизат децата от майката?

(Въпрос във възрастта между 5 и 7 години)

Трябва да се обърне внимание на различията в строежа на тялото при момичето и момчето, и то на тези, които се виждат. Обясненията трябва да се правят на детското тяло, не е необ­ходимо да се посочва тялото на възрастните. Деца, които иг­раят необлечени в басейн или на поляна, както и деца, които имат братя или сестри от другия пол, установяват съзнателно външните различия в строежа на тялото във възрастта между 2 и 4 години. Това става по напълно естествен начин, още по­вече че и възрастните не крият искрената си радост от вида на малките здрави голишарчета. Така е възможно да се по­стигне известна непринуденост, която е ценна от педагогическа гледна точка както за децата, така и за родителите.

Трудности по разглеждания въпрос могат да възникнат, когато момчета растат сами, без братя и сестри. Разбира се, за създаване на естествена непринуденост не е вредно родителите с малки деца да се държат в това отноше­ние съвсем естествено — напр. да не заключват вратата на банята, когато се къпят или преобличат. Но ако някой от ро­дителите изпитва неудобство или стеснение независимо по как­ви причини, не би трябвало да прави това против волята си. „Принудителната“ свобода няма възпитателна стойност. Във връзка с това трябва да кажем, че при децата на възраст около 10 години проблематиката се изменя. Те опознават себе си като полови същества и все повече и повече наблюдават родителите си от един нов, непознат досега аспект. Оттук про­излиза често пъти желанието на двете страни към едно неза­бележимо дистанциране.

Колко неблагоприятно се отразява усилието да се подтисне естественото възприемане на голотата, показва следният слу­чай:

Четиригодишно момче играе с петгодишно момиченце в го­рещ летен ден с пясък в двора на градски жилищен квартал. Въпреки че и двете деца са облечени леко, вследствие напрег­натото занимание под горещото слънце те чувствуват, че им е топло и свалят гащичките си. Продължават да играят голи в пясъка. Когато майката на момиченцето вижда това, втурва се с викове към дъщеря си, издърпва я от играта и я удря за „неприличното“ й държание. В детските прояви майката вижда недетски мотиви и шокиращо поведение. Момиченцето не раз­бира добре за какво е наказано. В него остава неясното чув­ство, че това се дължи вероятно на разголената част от тялото.

След тези размишления да се върнем към нашия въпрос, на който би могло да се отговори по следния начин: „Ти сигурно вече си видял, че малките момиченца изглеждат долу под ко­рема различно от малките момченца. Когато пораснат, моми­ченцата могат да станат майки, а момченцата — бащи. (Тук би могло да се прибави и отговорността на бащата към семей­ството.) Момиченцата имат цепнатина между краката. По-къс­но, когато станат майки, оттам излизат малките деца.“

Ако отговорът не е задоволителен, може да се допълни: „Цепнатината е разтеглива, така че едно детенце може да из­лезе през нея напред с главата. Всичко това е много трудно за мама, но затова пък тя те обича толкова много.“

Не е уместно да се изтъкват родилните болки. Ние знаем днес, че те се възприемат различно и че не винаги съпътствуват нормалното раждане. При правилна подготовка болките значително се облекчават и се понасят до голяма степен без затруднения, особено когато бъдещата майка се освободи от страха и предразсъдъците преди раждането. Вие би трябвало да подготвите дъщеря си чрез подходящо възпитание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com