Коремни болки

У децата те са много честа проява. Родителите в подобни случаи често се плашат от апендицит, но в 95 % от случаите причината за болката е друго заболяване.

Коремните болки най-често са свързани с нарушения в рабо­тата на разположените в коремната кухина органи (стомах, черва, черен дроб, жлъчка и др.). Не са редки обаче коремните болки при други заболявания (пневмония, ангина, астматичен бронхит, грип и др.).

При лекарския преглед родителите трябва да се погрижат да осигурят максимално спокойствие на детето, защото при плач за лекаря е много трудно добре да опипа корема. Важно задъл­жение на родителите до идването на лекаря е да разберат не само месторазположението на болката, но и нейните особености и придружаващите я други болестни прояви. В едни случаи бол­ката се появява внезапно, а в други тя се засилва постепенно, като може да показва промени в своя характер и сила (непрекъс­ната и засилваща се, краткотрайна, колеблива, присвиваща). Родителите трябва да се постараят да определят накъде се из­лъчва болката (към дясното рамо, към гръбначния стълб или към пикочния мехур). Важно е да се наблюдава дали болката се по­явява след употребата на някои храни, при промени в положе­нието на тялото, при скачане и друсане, при дишане и кашляне.

Коремни колики («пъпни колики»), които наричат още фи­зиологични коремни болки, могат по-рядко да се наблюдават и след кърмаческата възраст. Най-често не причиняват забеле­жимо нарушение на детското здраве. Те обаче са честа проява у чувствителни и нервни деца, хранени неправилно. Честа при­чина за коремните болки са и конфликтите в семейството и учи­лището, принудителното хранене, неподвижният начин на живот. У тези чувствителни деца има и други нервни прояви (не­мотивиран страх, тикове, неспокоен сън, капризен апетит, гризене на ноктите, трудно приспособяване към изискванията в училище и др.). Претоварването в училище и постоянният тор­моз от страна на родителите за получаване на по-високи бележ­ки също са чест повод за появата на коремни колики. Те обаче бързо изчезват по време на ваканция и се засилват при тръгване на училище и при трудни училищни занятия. Най-често корем­ните колики се разполагат в областта около пъпа или под «лъжич­ката». Обикновено имат присвиващ характер, показват непостоянство, появяват се главно през деня и крайно рядко нощем. Най- често са краткотрайни (2, 3, 5 минути) и по изключение може да траят 1—3 часа. Повтарят се понякога всеки ден, но може да се появяват 1—2 пъти през седмицата или през месеца. Характер­но е, че болката рядко е силна и след нейното преминаване де­цата тичат и играят. При лекуването на тези колики трябва да се положат усилия за оздравяване на семейния и училищния климат и за създаване у детето на увереност и бодро настроение.

При острото възпаление на стомаха (остър гастрит), което е свързано с употребата на неподходяща или трудно смилаема храна, болките се съпровождат с влошаване на апетита, ориг­ване, горчив вкус в устата, общо неразположение.

Хранителната алергия също може да се изяви с коремни бол­ки, оригване, повръщане, диария, подуване на корема и дори с главоболие. Понякога има кожен обрив и сърбеж. Проявите могат да настъпят наскоро след нахранване или дори няколко дни след това. Наблюдението върху храните, които довеждат до алергична непоносимост, е много ценно. Броят на тези храни е огромен, но едни от най-честите са консервирани меса и риби, белтък от яйце, мляко, ягоди, шоколад и др. Отстраняването в продължение на 1—2 месеца на подозираната храна и изчезва­нето на болките подпомага изясняването естеството на храни­телната алергия.

Ацетонемичното периодично повръщане (вж. т. 144), което е честа проява при нервни деца, може да се съпровожда със силни коремни болки.

Запекът, особено когато е упорит, също може да предизвика болки около пъпа или в лявата половина на корема. Болките се появяват внезапно, изчезват след изхождане и много напомнят коремните колики.

Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника се изявява с остри болки след нахранване или на гладно, които зачестяват пролет и есен. Срещат се по-често у деца, в семействата на които има болни от язвена болест. Наблюдението на тези деца и прила­гането на специални изследвания може със сигурност да установи заболяването.

При остър апендицит и при различни форми на чревна непро­ходимост се наблюдава силна коремна болка. При апендицит в началото коремните болки не са толкова силни, но постепенно се засилват. Започват около пъпа, продължават няколко часа и постепенно се преместват към долната дясна половина на ко­рема. Температурата е умерено повишена. Най-често детето има запек, но в редки случаи може да се появи лека диария. Нерядко са налице 1—2 повръщания. Детето се стреми да лежи непо­движно, защото при движение коремната болка се засилва. Тя се засилва и при опит за свиване или опъване на десния крак. Преди идването на лекар, който единствен може да реши има ли или не апендицит, не слагайте топло на корема, не давайте очис­тително и храна. Избягвайте също така разтриването на корема.

Инвагинацията представлява своеобразна форма на запли­тане на червата. При нея част от черво се вмъква в друга част подобно на полуобърнат пръст на ръкавица и постепенно се сти­га до чревна непроходимост. Това тежко заболяване е рядко и обикновено засяга децата от 4-месечна до 2-годишна възраст. При него коремните болки се появяват през интервали от ня­колко минути и постепенно се засилват. Между пристъпите де­тето може да изглежда спокойно и притихнало. По-късно се появява засилващо се повръщане, може да има изхождане на мал­ко количество фекалии, но най-често такива липсват. При нап­редване на инвагинацията може да се стигне до изхождане на кръвениста материя и дори до показване на инвагинираното черво. При това заболяване е необходима спешна хирургична помощ.

Check Also

Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли?

При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. …

Афективни гърчове

(афективно-емоционални рес­пираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при …

Температурни (фебрилни) гърчове

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и …

Главоболието

Главоболието у малките деца не се среща често. То се появява в хода на някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.