Къде си, бабче ?

Един известен мъдрец твърди, че „Бабата, също като мимозата е нещо нежно, меко и чувствително. “
„Баба ни плетеше чорапи. Плетеше по цял ден, като работна пчеличка“, разказва X. Всеки навярно има в паметта си такива спомени. Да, но това беше вчера. По времето на уважаваните баби, царици на плетивото и бродерията, които лекуваха всичките си болежки с аспирин, чай, разтривки и синапени лапи и прекарваха времето си, седнали на стола с неизменната гъба за репризиране на чорапи.
Къде си днес, мила бабо? Тичаш по тенис-корта, караш ски, играеш каланетика, посещаващ фитнесзали, влюбваш се, излежаваш се по бикини на плажа или играеш волейбол с внуците?
Ако Червената шапчица се появеше отнякъде, щеше да зяпне от учудване, да изпусне кошничката с питката, да занемее… После и да възкликне: „Мила бабо, колко си се променила! Каква хубава кожа имаш, колко е красиво лицето ти, колко са прекрасни косите ти и колко си млада!“
Променили сте се, естествено.
Вече не сте набръчкана като зимна ябълка,не носите косата си на малко кокче на тила, не потраквате със зъбни протези и нямате малки кръгли очилца като Шуберт! Не варите задължително всяко лято в голямата бакърена тава конфитюри и сладка, подредени на лавиците като войници, не се навличате с вълнени фланели, щом почувствате мразовития дъх на зимата!
Край на малките прозрачни забрадки против дъжд, на деформираните от ревматизма пръсти, на подканите с тънък кози гласец: „Дръпни връвчицата и вратата ще се отвори…“ Това са вече отживелици! За вас, младата баба, първото задължение ще е незабавно да се освободите от тези изтъркани представи, които ви тежат като воденичен камък.

Check Also

Дайте му малко повече свобода

Нужно е да не изпускате от поглед дете­то, за да не се покатери само на …

Адът“пясъчник“

Към 15-16-ия месец трябва да приемете оче­видното, дори да си падате малко домашарка: скъпото внуче …

Как да съчинявате приказки

Още по-добре е, ако можете сама да съчи­нявате приказки. Не е трудно. За улеснение ще …

Как да четем приказки

Няма нужда да се правите на голяма актриса, нито да му четете, като че ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.