Най-чести причини на повръщането

При кърмачета и малки деца честа причина са качествените и количест­вените грешки в храненето. У естествено кърмените бебета та­кива грешки са крайно редки (напр. прехранване). Ранното от­биване или преминаването към смесено хранене може да доведе до повръщане и диария, а също до влошаване на общото състоя­ние на бебето. В някои случаи повръщането при изкуствено хранене се дължи на хранителна алергия, т. е. на непоносимост към кравето мляко. В такъв случай се налага храненето с дие­тично мляко.

Даването на неподходяща за възрастта, на замърсена и ин­фектирана храна е също причина на повръщане у децата. Често тези повръщания се съпътствуват с диарични изхождания. Това по-често се случва през летните горещини.

Острите чревни инфекции, причинени от бактерии (дизенте­рийни, салмонелни и др.) и вируси, също причиняват повръща­ния и диарични разстройства, които лесно се предават от дете на дете. Изолирането на болните деца в тези случаи е добра мярка за предпазване на здравите.

Инфекциозните възпаления на устата, гърлото и горните ди­хателни пътища също могат да причинят повръщания. Повръ­щанията при апендицит не са така чести. По-чести са те при раз­витието на различни форми на чревна непроходимост.

Много характерно е повръщането при пилорна стеноза (стес­нение на изхода на стомаха). Това заболяване е вродено, засяга повече момчетата и се проявява към 15—20-ия ден след ражда­нето. Повръщането настъпва наскоро след сукане, има характер на фонтан и от ден на ден се засилва, така че детето започва да гладува. Изпражненията са оскъдни и тъмни, а понякога се раз­вива запек. Заболяването се доказва чрез рентгеново изследване и се лекува хирургично.

Чести са и повръщанията при нервни и чувствителни деца. При кърмачета рядко може да се прояви и т. нар. навично повта­рящо се повръщане, което даже доставя известно удоволствие на детето. Наблюдава се при емоционален глад на деца, които дълго време се лишават от контакт с майката. С подобряване на възпитателните грижи и повишаване на емоционалния тонус това повръщане изчезва.

Нервно обусловени повръщания понякога се наблюдават у ученици при трудности в изпълнението на учебните задължения. Даже при тръгване към училище децата започват да повръщат. Тези повръщания се повтарят и събуждат погрешно съмнение за стомашно-чревно заболяване. Те обаче изчезват по време на ва­канция.

Така нареченото ацетонемично повръщане се явява през опре­делени периоди от време, настъпва внезапно, придружава се с коремни болки и за 2—3 дни оздравява. От устата се усеща ацетонов дъх. На ацетон мирише и повърнатата материя.

Нерядко отравянията с гъби, лекарства и химични вещества също се съпровождат с упорити повръщания. Сведенията от ро­дителите в подобни случаи имат решаващо значение за изясня­ване причината за повръщането.

Тревожна проява е повръщането, когато се дължи на възпа­лителни и други промени в мозъка и мозъчните обвивки (менин­гити, енцефалити, новообразувания и др.). В тези случаи пов­ръщането е резултат от пряко дразнене на центъра на повръща­нето. Тук за разпознаване на причината са важни сведенията от родителите за други прояви (главоболие, повишена температура, гърчове, унесеност, промени в психиката и поведението на де­тето и др.).

Най-важното в сведенията на родите­лите. При повръщане на детето обръщайте внимание на след­ните въпроси, които лекарят ще ви зададе: 1. Кога е започнало и как се изявява повръщането? 2. Какви са особеностите на по­върнатата материя (цвят, мирис, кръв, примеси от храна, други примеси) и какво е количеството й? 3. Какво е погълнало детето преди повръщането? 4. Какви други прояви освен повръщането е имало детето? 5. Има ли детето склонност да повръща при малки поводи?

Check Also

Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли?

При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. …

Афективни гърчове

(афективно-емоционални рес­пираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при …

Температурни (фебрилни) гърчове

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и …

Главоболието

Главоболието у малките деца не се среща често. То се появява в хода на някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com