Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е неговият сън.Съществуват големи индивидуални различия както в продължителността, така и в протичането на съня. Наблюдателните майки най-добре могат да определят биологичната нужда от сън на своето дете и да не се безпокоят много, ако детето спи 1—2 часа повече или по-малко, отколкото е дадено в книгите и таблиците. За характера и продължителността на съня имат значение и някои наследствени особености.
На пръв поглед децата не страдат от нарушение на съня. В действителност обаче това не е така. Подробни проучвания показват, че най-малко 20 % от децата в първите 5 години показват едни или други нарушения в протичането на съня.
Някои деца леко приплакват или произнасят отделни думи по време на сън. При други деца може да се наблюдават краткотрайни резки движения на ръцете и краката, чести обръщания в леглото, скърцане със зъби и др. Тези прояви са по-чести при впечатлителни и нервни деца. Ако те намаляват по честота с израстването на детето, не се нуждаят от лечение.
Често майките се оплакват, че детето им по-трудно заспива, че е малка продължителността на неговия сън, че често се буди или че изживява страх и сънува кошмарни сънища. Повечето от тези прояви обаче не са истински болестни състояния, а се дължат на отклонения в организирането на денонощния режим. За родителите трябва да бъдат особено наблюдателни, но и внимателни, за да не засилят тревожните преживявания на детето.
За истинско безсъние трябва да се мисли, когато при дете с нормален дотогава сън се появи безсъние и се проявяват други нервни симптоми и отклонения в поведението. В тези случаи лекарският съвет е крайно необходим и може да се наложи даването на сънотворни средства. С даването на лекарства за сън при децата трябва да се внимава, защото децата лесно привикват. Най-добре е да се отстранят причините, които довеждат до безсъние, и да се осигури спокойна атмосфера в семейството и училището.

Check Also

Гърчове при рахит

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез …

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Защо са увеличени лимфните възли

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com