Ненормални изпражнения

Да видим какво може да направи изпражненията ненормални — извън запекът и диарията, които се разглеждат в отделни статии.

Ядки. При кърмачето, което няма диария, те нямат никакво значение, при положение, че са в малки количества.

Слуз.Това са бели или зеленикави лигави влакна. Те могат да образуват сивкави повлекла, ли да са на топки. Могат да се появят вследствие възпаление на червата или при най-обиковена хрема. В първия случай възпалените черва отделят тази слуз, във втория детето гълта слузта, отделяща се от носните кухини или от гърлото.
Ако детето е хремаво, наличието на слуз в изпражненията му е нормално. Трябва само да се лекува хремата.
Ако няма никакво заболяване на дихателния апарат, слузта свидетелствува за заболяване на самата лигавица на червата. Не отлагайте да говорите с лекар.

Гной. Ако в изпражненията към слузта се примеси гной, това означава, че някъде в храносмилателната система има инфекция. Гнойта не е нищо друго освен размесени бели кръвни телца, микроби и отпадъчни вещества от лигавицата. Ще трябва да запазите изпражненията — лекарят ще поиска да бъдат изследвани.

Кръв. Ако видите кърваво петно по пелените и в гърненцето на детето, и още повече ако кръвта изтича от ануса, очевидно веднага трябва извикате лекаря. Нещо, което не трябва да правите: запазете пелената, не изхвърляйте гърнето, в което са изпражненията.
Като знаете това, ако въпреки всичко детето иглежда добре и няма температура, вероятно се касае за едно леко заболяване — някакво новообразувание (полип) е израснало в ректума и кърви. Съвсем обикновена лекарска намеса ще помогне да се освободи детето от него. Може също да се касае до нещо, което понякога се случва: този ден сте мерили температурата на детето. Без да искате и независимо, че термометърът не е счупен — сте наранили детето.Този вид кръвоизлив понякога мъчно се лекува.

Друга възможна причина за кръвоизлива-детето е запечено.Ако детето има диария, червата от силното възпаление и дразнене кървят. Трябва да се лекува диарията.
Най-сетне още една причина за този кръвоизлив е инвагинацията на червата, за която говорим в статията „Викове на новороденото“.

Зелени изпражнения. Този цвят не е непременно тревожен признак. Той означава просто едно бързо преминаване на храната през червата.Смляната храна бързо е преминала през червата и не е имала време да приеме нормалния си цвят.Но трябва също да се знае, че изпражненията се окисляват на въздуха: значи са могли да станат зелени, след като са били изходени от детето.

Обезцветени изпражнения. Кравето, мляко,кондензираното мляко често правят изпражненията на кърмачето сиви.
Съвсем безцветни, почти бели изпражнения означават, че черният дроб не функционира добре, понякога това е първият белег на жълтеница.

Оцветени изпражнения. Нека припомним, че спанакът и цвеклото придават своя цвят на изпражненията, а от морковите дори се срещат малки късчета.

Check Also

Гърчове при рахит

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез …

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

One comment

  1. Бойко Аспарухов

    Здравейте! Въпросът ми е следният: Детето ми (на 6 години) след като за трети път отиде по голяма нужда, не можа да се изходи, а като стана от тоалетната имаше, единствено, слуз и кръв. Какво е това и към какъв специалист да се обърна?
    Благодаря Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com