Нобелова награда за мир в семейството

Не всичко е толкова розово, колкото си го представяме. Идването на едно бебе може да бъде и обединителен фактор, но и повод за спречквания, нервни сдърпвания, раздразнителност, с една дума, за всевъзможни неприятности!
В някои семейства бабите искат да си присвоят правото да раздават наляво и надясно дребни съвети и забележки, които след известно време започват да нервират младите. За да се запазят добрите взаимоотношения в семейството, е добре да се пазите от някои очевидни грешки:
Избягвайте синдрома на „първия път“:
„Днес то се усмихна на мен за първи път“; „Нарисува първата си рисунка и тя беше за мен “; „Говорихме си на немски“; „Писа си домашното при мен“и т. н. Нещо напълно нормално на пръв поглед, но някои млади родители се дразнят.
Не създавайте чувство за вина на майката.
Ако дъщеря ви (снаха ви) няма време и много често храни детето с готови или с дълбоко замразени храни, избягвайте да й го натяквате: „Аз приготвях винаги домашни закуски. “ Или пък: „Днес му направих чудесно грахово торенце към печеното пиле. “
Избягвайте да правите забележки за облеклото на бебето. Дори ако е в разрез с разбиранията ви, оставете внучката в панталонките, които й е сложила майка й. Не я обличайте в рокличка, след като останете двете сами вкъщи.
♦ По принцип избягвайте всякакви опити (дори несъзнателни) да дестабилизиратe майката в нейната нова роля. Бъдете дискретна! Ако отношенията със снаха ви не са безоблачни, ако не понасяте начина, по който възпитава рожбата си, за Бога, не се намесвайте! Ако съществуват сериозни конфликти и майката настоява, за предпочитане е да виждате детето само в компанията на таткото.
Глезенето на бебето е нещо приятно, но не се противопоставяйте на майчиното възпитание. В края на краищата майката има последната дума. В случай че любимата ви дъщеря действително прави големи глупости, поговорете спокойно с нея на четири очи.

Check Also

Дайте му малко повече свобода

Нужно е да не изпускате от поглед дете­то, за да не се покатери само на …

Адът“пясъчник“

Към 15-16-ия месец трябва да приемете оче­видното, дори да си падате малко домашарка: скъпото внуче …

Как да съчинявате приказки

Още по-добре е, ако можете сама да съчи­нявате приказки. Не е трудно. За улеснение ще …

Как да четем приказки

Няма нужда да се правите на голяма актриса, нито да му четете, като че ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com