Облекчение и помощ при болки,дължащи се на никнене на зъби

Като правило пробиването на млечните зъби не следва да е свързано със силна болка за детето. Въпреки това бебетата или малките деца често са по-чувствителни или плачат повече от обикновено при никнене на нов зъб. През този период може да помогнете на Вашето дете, като му покажете, че го обичате и вземете други мерки за улесняване на процеса на никнене на зъби и облекчаване на съпътстващия дискомфорт.
Захапването на охладена (пластмасова) лъжица или охладена чесалка за зъби, които преди това са били поставени в хладилник, помага на много деца. Трябва обаче да избягвате охлаждането на тези предмети във фризер, тъй като те могат да залепнат за чувствителните устни или челюст на бебето и да увредят кожата там. Също така се уверете, че предметите не съдържат пластификатори или поливинилхлорид (PVC) и при ползване на чесалка за зъби, че съставът не включва токсични вещества. За разлика от това, материалите, изработени от пластмасите полиетилен (РЕ) или полипропилен (РР), са безвредни. Ако детето не желае да поставя твърди предмети в устата, може да се използва и охладена кърпа, която да се почисти добре след употреба.
За помощ при свързани с никненето на зъби проблеми може да е полезно да се дъвчат и захапват изстудени плодове и зеленчуци (например моркови, нарязани на пръчици, резени ябълка и подобни) или твърди корички хляб.
Внимателното масажиране на венците и челюстта с възглавничките на пръстите с помощта на специални силиконови напръстници, предлагани в аптеките, или памучен тампон, напоен с чай от лайка, може също да осигури облекчение за детето.
Предлаганите в аптеките специални гелове за никнещи зъби, които не съдържат спирт или захар, също са доказали своята полза и поради това силно се препоръчват за Вашето дете.
Гелът може да се нанесе внимателно върху засегнатите области на венците и леко да се втрие с мек апликатор. Специалните съставки в гела бързо образуват ефективен защитен слой на повърхността на възпалените венци, като ги успокоява и така се постига ефективно облекчение.
Друг полезен съвет: поради повишеното изтичане на слюнка по време на никненето на зъби части от устата, врата и гърдите на бебето често са мокри, което може да доведе до дразнене и зачервяване на кожата. Употребата на лигавници или кърпи може да помогне за попиване на влагата и за това кожата в тази чувствителна област да остане суха.

Check Also

Дали зъбите на вашето бебе ще започнат да никнат скоро?

Въпреки че първите млечни зъби могат да се появят при някои деца без предварително предупреждение, …

В какъв ред поникват млечните зъби?

След 4 до 12 месеца пробива първият млечен зъб – обикновено единият от долните два …

Кога поникват първите зъбки

На приблизителна възраст 4 до 6 месеца миниатюрните зъбни пъпки започват да растат в челюстта …

Зъбите се формират още по време на бременността

Както при всички стъпки в развитието, никненето на зъби е напълно индивидуално при всяко дете. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com