Причини за появата на анемия

Тези причини са много на брой. Някои от тях могат да действуват още при новороденото и да са свързани с несъвместимост между кръвните групи на майката и детето.При други форми на анемия съществува наследствена предразположеност. При недоносените деца почти редовно се наблюдава анемия, която изчезва напълно едва към 3—4-годишна възраст.
Непълноценното и едностранчиво хранене само с мляко, с брашнени храни, без употреба на месо, яйца и зеленчуци може да доведе до желязонедоимъчна анемия, т. е. анемия, обусловена от недостиг на желязо в храната. Това е една от честите анемии у децата. Отглеждането на децата в нехигиенично, претрупано с мебели и лишено от достатъчно слънце жилище, съчетано с чести боледувания и опаразитявания, също може да доведе до развитието на анемия. Повечето от дълготрайните и тежко протичащи заболявания също се съпътствуват с анемия.
Следкръвоизливна анемия се развива при остра или продължителна загуба на кръв. Такава може да настъпи при кръвотечение от пъпа на новороденото, при обилни и чести кръвотечения от носа, при наранявания, при кръвоизливи от стомаха и червата, при болестни състояния, протичащи с кръвоизливни петна по кожата и лигавиците.
Малко родители знаят, че острн и тежки анемии могат да се получат и след употребата на лекарства (сулфонамиди, хинин, фенацетин и др.), при поглъщане на токсични вещества, които се прилагат в борбата с насекоми или плевели. Също така при много чести рентгенови прегледи, при които се стига до разрушаване на голям брой червени кръвни телца, може да се развие лека анемия.
Прояви на анемия се наблюдават и при редица заболявания на кръвотворните органи.
Родителите и особено майките са първите, които забелязват увеличаващата се бледност на детето особено когато тя настъпва бързо. Неопитните майки понякога определят пожълтяването на кожата като побледняване. Важни за лекаря са следните сведения на родителите: Откога е забелязано побледняването на детето? Губило ли е детето кръв? Приемало ли е наскоро лекарства или токсични вещества? Употребявало ли е наскоро бакла? Какви други болестни прояви има (повишена температура, кръвотечение от носа, кръвоповръщане, черни изпражнения, кожни обриви, увеличени лимфни възли и др.)?Анемиите изискват лекарско наблюдение и системно лечение. Дълготрайните анемии намаляват съпротивата на детето и го предразполагат към чести боледувания от инфекции, които при анемичните деца протичат по-тежко и се повтарят по-често.

Check Also

Най-чести причини на повръщането

При кърмачета и малки деца честа причина са качествените и количест­вените грешки в храненето. У …

Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли?

При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. …

Афективни гърчове

(афективно-емоционални рес­пираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при …

Температурни (фебрилни) гърчове

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com