Профилактика и имунитет при децата

След слънчевото топло лято идва есента, характерна с резки промени на температурата, дъжд и ветрове. За да са здрави и бодри децата ни през есента и зимата, препоръчвам следното:
1. Закаляването е първият фактор за добро здраве. Децата са много дейни и живи – те са в непрекъснато движение. Затова не ги обличайте с много дрехи, за да не се изпотяват. През по-топлите месеци нека да ходят с боси крака по пясък или трева, къпете ги с по-хладка вода. Не ги ограничавайте да играят навън и през студените месеци, но в рамките на 2-3 часа.
2. Храненето да бъде умерено и разнообразно. Не насилвайте децата с определени количества храна – усещането им за ситост е добре развито. Включете повече плодове, зеленчуци, млечни продукти, прясно изцедени сокчета. По-добре детето ви да закуси филийка с лютеница и сирене, отколкото с поничка.
3. В началото на есенния и зимен сезон е добре да направите профилактика на детето си. Повишавайте имунитета му с природни продукти – сиропчета и таблетки, съдържащи сок от черен бъз, ехинацея, шипка, витамин С, пчелно млечице, прополис. При по-често боледуващи деца може да използвате имуностимулатори като биозин, изопринозин, имунимикс, имунибор, имунокинд и др. Доверете се и споделете с вашия фармацевт особеностите и състоянието на вашето дете, за да получите най-правилния съвет.
4. За да бъде спокойно и усмихнато детето ви, когато тръгва за детската градина и училище, подгответе го с положителни разкази от вашето детство, за приятелствата и игрите, които го очакват, говорете с уважение за хората, които ще се грижат за него, за знанията, които ще получи. Дали ще бъде заредено с положителни емоции – зависи само от вас.

Check Also

Таня Радочай: Всяка година 1.5 млн. деца умират в света, защото не са били ваксинирани

Всяка година 1.5 млн. деца умират, защото не са били ваксинирани и цената на лечението …

Ваксина срещу морбили, рубеола, паротит

Какво трябва да знаете? Морбили, рубеола и паротит са сериозни заболявания 1. Защо трябва да …

Имунизации в Република България

Съвремието, в което живеем изисква от нас да се подложим на определен брой ваксини в …

Церварикс и Силгард

Cervarix и Silgard От ноември 2012г. у нас започна кампания за безплатна препоръчителна имунизация на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com