Следродова депресия… при бабите

Бабите, които не желаят да чуят за майчинство и за внуци, съвсем не са рядкост. Те са същите, които искат да избягат на другия край на света, в някакъв рай без деца.
Най-прочутата баба, лишена от бабино чувство? Кралица Виктория, която още неомъжена заявявала, че не иска деца, и която смятала своите собствени деца за прекалено плодовити! Тя е имала (понасяла) трийсетина внуци и четирийсетина правнуци. Всяко ново раждане било по собствените й думи „доста безинтересен факт“.
Дали наистина са безсърдечни, безмилостни бабите, на които им е дошло до гуша от внуци ?
Не, и трябва да ги разбираме. Някои, щастливи и доволни, че най-сетне са се „освободили“ от домочадието, внезапно се виждат принудени отново да започнат от начало или поне изпитват подобно чувство. А толкова желаят да попътуват, да видят малко свят или да се посветят на любимото занимание.
Няма нужда от излишно чувство за вина, то си е ваше право. Не съществува „бабин дълг“, както и задължение един път седмично да се грижите за бебето. Вие трябва да прецените в зависимост от желанието си и от отношенията с децата си и естествено в зависимост от финансовите си възможности.
Може би вашата дъщеря или снаха ще се почувства обидена? Просто й обяснете спокойно още в началото какво чувствате, за да бъдете наясно и с нея, и със себе си. „Съгласна съм да го пазя един път седмично, от толкова до толкова“, „С удоволствие щях да го погледам, но съм много заета“, „Имам други запланувани неща за тази година. Ще ти разкажа за плановете си. “
А ако грижите около бебето ви притесняват, предложете да го пазите някоя и друга вечер през седмицата, докато спи. Така родителите му ще са свободни за няколко часа, през които могат спокойно да излязат, а вие необезпокоявана да си четете в съседната стая.

Мария, 51-годишна, баба на 8-месечната Савина:
„Зная, че е ужасно, но моето майчинство ми дойде като гръм от ясно небе. Няколко години стоях затворена вкъщи. Затова, когато синът ми заяви, че ще ставам баба, направо изпаднах в паника. И досега не ми е особено приятно да пазя внучката.
Имам още прекалено много други задължения: ходя на работа, посещавам курс по мениджмънт. Никога не предлагам да пазя внучката, въпреки че много я обичам. Зная отлично, че другата баба поема върху себе си тези неща. На сина ми също му е криво.
Някога трябва да си поговоря с него и да изчистим нещата. По-нататък всичко ще се оправи. Когато Савина стане на три-четири годинки, ще мога да я вземам със себе си и да я водя на театър, на детски спектакли. Предпочитам това, вместо да седя вкъщи и да плета. Сигурно не съм добра баба… “

Наталия, 28-годишна, майка на две деца на 1 и 3 години:
„Поне бях предупредена! Още през бременността майка ми заяви, че не е от бабите, които напълно и изцяло ще се посветят на гледането на внуци. Изглеждаше ужасена отново да се занимава с малко дете ( бяхме четири деца вкъщи). Но така или иначе, бях учудена от реакциите й, когато се роди дъщеря ми. Нито веднъж не поиска да я види, да я погледа. Когато я молех да я пази за малко, защото имам час при зъболекар, винаги питаше: „Кога ще се върнеш? След час, час и половина?“ Сега свекърва ми гледа децата, но ми е криво на душата. Толкова ли лоши спомени има от майчинството си?“

Дори да сте от тези баби, няма вечно да отхвърляте внуците си. Ще дойде време, когато ще се хвърлите върху сладкото бебче и ще го задушите с целувки…

Check Also

Дайте му малко повече свобода

Нужно е да не изпускате от поглед дете­то, за да не се покатери само на …

Адът“пясъчник“

Към 15-16-ия месец трябва да приемете оче­видното, дори да си падате малко домашарка: скъпото внуче …

Как да съчинявате приказки

Още по-добре е, ако можете сама да съчи­нявате приказки. Не е трудно. За улеснение ще …

Как да четем приказки

Няма нужда да се правите на голяма актриса, нито да му четете, като че ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com