Температурни (фебрилни) гърчове

Те се дължат на внезапно и значително повишаване на температурата при различни заболявания (грип и други инфекции, дизентерия, шарки, ангина и др.). Срещат се главно у деца на възраст от 6 месеца до 5—6 години. Характерно за тях е, че настъпват най- често в първите 10—20 часа от покачването на температурата, която често достига до 39—40 °С и дори повече. Гърчовите проя­ви преминават бързо, макар че на родителите им се струва, че траят по-дълго. Детето идва в съзнание и показва нормално по­ведение. Обикновено детето не се изпуска по малка нужда през времетраенето на гърча.

При склонните към температурни гърчове деца е оправдано при повишаване на температурата да се дават противотемпературни лекарства, най-добре ацетизал, в подходяща за възраст­та на детето доза, а в някои случаи е полезно да се дават противогърчови средства.

При фебрилните гърчове много важно е да се лекува основ­ното заболяване, което поражда повишената температура. От страна на родителите е особено важно да определят продължи­телността на гърча и да съобщят на лекаря за други съпътстващи го болестни прояви (повръщане, диария, обрив и др.). Фебрилните гърчове обикновено не увреждат нервната система и не оставят следи в развитието, но при тези деца е необходимо ле­карско наблюдение в продължение на няколко години.

Check Also

Най-чести причини на повръщането

При кърмачета и малки деца честа причина са качествените и количест­вените грешки в храненето. У …

Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли?

При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. …

Афективни гърчове

(афективно-емоционални рес­пираторни спазми). Тези гърчове имат своеобразен драматичен характер. Крайно чувствителното и обидчиво дете при …

Главоболието

Главоболието у малките деца не се среща често. То се появява в хода на някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com