Удрят ни 15 вируса

15 Bида вируси ни атакуват в момента. Топлото време, на което толкова се радвахме, „събуди“ заразите.
Все още няма регистриран случай на грип със щам „Мичиган“ тип А или „Хонконг“, които ни очакват тази зима. Грипният щам „Мичиган“ е най-сходен с пандемичния (свински), който през 2010 г. предизвика световна епидемия и продължава да циркулира вече 7 сезона.Грипната вълна у нас се надига през декември януари.
Грипът е едно от най-смъртоносните инфекциозни заболябания, но много рядко си даваме сметка за това. При възрастните хора над 65г., страдащите от диабет, сърдечносъдови и други хронични заболявания, грипът протича тежко. Сред тях са над 90% от смъртните случаи. Не случайно СЗО препоръчва поне 75% от възрастните хора да се ваксинират още преди началото на грипния сезон.Като цяло при 10-15% от всички болни грипът преминава в бактериална инфекция и най-честите усложнения са пневмониите.
Проблемът е, че у нас едва 2% от българите се ваксинират срещу грип. Няколко мита пречат на грипната ваксинация. Единият е, че ваксината може да ни разболее. Това от медицинска гледна точка е абсурдно – ваксината не съдържа жив грипен вирус, а само антигените, които помагат да се изгради имунитет. Освен това очакванията към нея са неоправдано високи. Тя предпазва от определени щамове, срещу които е направена и не може да повлияе на респираторните заболябания.
Друг мит е, че има световна конспирация и популяризирането на ваксините е заради интересите на фармаиндустрията. Тя не е заинтересована да се поставят ваксини, тъй като лечението и на най-лекия грип струва повече, отколкото ваксината. Дори да вземате най-евтините лекарства, те няма да струват под 40-50 лева, и то ако няма усложнения, а цената на ваксината е 10 леВа.
Така в чисто финансов план лечението на грипа е 5 пъти по-скъпо от ваксината. Ваксинацията е единственият начин да се защитим срещу грипа. Ваксината е от полза за всички,но е особено важна за бременните жени, хората с хронични заболявания, малките деца,възрастните хора, здравните работници.
В последните шест години грипът обикновено започва през ноември. Националният център следи цялата страна: първите случаи са грип В,след тoвa се появява грип А, който обикновено доминира. Медицински доказано е, че когато се разболееш и си ваксиниран, изкарваш грипа без усложнения. А при усложнения хората трябва да търсят медицинска помощ и постъпване в болница. Увеличаването на настинките в момента се дължи основно на обичайните за ранната есен риновируси. Те са отговорни за неразположенията на 60-70%, останалите болни са жертва на аденовируси.
Грипът се различава от простудите по силата на симптомите.
Температурата е висока, отпадналостта е близка до невъзможност човек да си върши работата. Появява се мъчително главоболие, гърлото дразни и често се съпровожда от суха кашлица. За отличителна черта се смята внезапното начало за разлика от постепенния ход на настинките.
Не забравяйте, че болният от грип е заразен за околните още при първите симптоми. Бъдете отговорни не само за своето здраве, но и за това на околните.

Check Also

Таня Радочай: Всяка година 1.5 млн. деца умират в света, защото не са били ваксинирани

Всяка година 1.5 млн. деца умират, защото не са били ваксинирани и цената на лечението …

Ваксина срещу морбили, рубеола, паротит

Какво трябва да знаете? Морбили, рубеола и паротит са сериозни заболявания 1. Защо трябва да …

Имунизации в Република България

Съвремието, в което живеем изисква от нас да се подложим на определен брой ваксини в …

Церварикс и Силгард

Cervarix и Silgard От ноември 2012г. у нас започна кампания за безплатна препоръчителна имунизация на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com