Фрактури и луксации

При падане, удряне или при получаване на удар, може да се счупи някоя кост (това се нарича фрактура) или да се измести става (това е луксация). Разликата няма особено значение, защото онова, което трябва да правите и не трябва да правите, е едно и също:
• Запазете спокойствие (когато възрастните губят самообладание, детето става неспокойно).
• Не движете детето (освен ако е на опасно място, например на шосето и трябва да го преместите в защитено кътче).
• Ако е възможно, накарайте детето да ви посочи къде го боли; огледайте го, без да го докосвате.
• Ако можете, обездвижете мястото, което предполагате, че е ранено (ще видим как); в това време помолете някого да извика лекар, ако нещастието е станало в къщи; Бърза помощ — ако е в населено място или на улицата; пътна помощ — ако сте на шосе или извън града.
1. В повечето случаи имаме счупване на крайник (бедро, крак или глезен). Детето, тичайки, пада, или е блъснато от бронята на кола например и не може да стане. Понякога, въпреки че е скрито от дрехата, се вижда, че болезненото място е деформирано. За да се убедим, трябва да разпорим или да разрежем дрехите, без да движим крака. В случай на съмнение трябва да постъпите, както ако има счупване: никога не се опитвайте да изправите ранената част. Подпрете крака и ходилото с възглавници, одеяла. Ако детето се движи, или ако трябва да го преместите, обездвижете крайника с една или две шини (за шина може да послужи независимо какъв дълъг и устойчив предмет: дръжка на метла, дъска; прикрепвате ги н много
стегнато и между крайника и тях напъхвате мека подложка.
Ключица, рамо, мишница, предмишница, ръка. Детето е паднало на ръката си или на лакът или при груба игра са му извили горния крайник. Инстинктивно малкият ранен държи счупения крайник в най-благоприятното положение. Помогнете му, като прикрепите мишницата и ръката с един триъгълен шал. Ако е пострадала предмишницата, китката или някой пръст, поставете ги в улей, който можете да приспособите от илюстровано списание. Не се опитвайте никога да движите крайника, нито да оправяте счупеното.
Особен случай: ако счупената кост е разкъсала кожата, почистете раната от всички дрехи и я покрийте със стерилен компрес, който ще закрепите с лейкопласт съвсем леко.
2. В случай, че са ударени главата или гърбът. Може да се случи с бебе, което е паднало от стол; или с дете, което е седяло на предна седалка в кола или върху коленете на възрастен, седнал на предната седалка (най-лекото натискане на спирачката може да отхвърли детето към ветровото стъкло или таблото — макар че правилникът абсолютно забранява да се държи дете на предната седалка). Случаите могат да бъдат три:
– Детето е в съзнание (плаче или отговаря на вашите въпроси): най-вече не го движете; придържайте главата права, без да я навеждате или извивате (може да има фрактура на гръбначния стълб).
— Детето е в безсъзнание, но диша добре, трябва да се допуска фрактура на черепа (особено ако от носа или ухото изтече малко кръв). Поставете детето да легне на една страна, главата ниско и добре закрепена върху малка възглавничка.
Детето е в безсъзнание и не диша, веднага приложете изкуствено дишане.
Ако трябва да го преместите, лекичко го изтеглете на земята, като то теглите за краката, докато друг придържа главата изправена.
Има и други фрактури, които трудно се откриват (на ребро, на челюст). Поставете детето легнало на страната, на която то предпочита,и изчакайте да дойде помощ.
Всичко, което ви препоръчваме, бихте го изпълнили по-добре, ако сте се научили да го правите, например преминавайки един курс за първа помощ, организиран от Червен кръст.

Check Also

Гърчове при рахит

Сега те се срещат крайно рядко, което е свързано с масовата профилактика на рахита чрез …

Гърчови прояви

Гърчовете у децата, създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено про­тичане и …

Нарушения на съня

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-продължителен е …

Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли?

Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com