Хранене на болното дете

На възрастния се казва какво бива и какво не бива да яде и той изпълнява. Малкото дете обаче не може да разбере защо не му разрешават да си хапне бонбони, любимите бисквити или сладка кифла. Нещо повече, в отсъствието на майката то започва да тършува, намира желания сладкиш и си хапва, а след това остава доволно, че мама не е разбрала. В друг случай то упорито отказва предписаната от лекаря диета, защото не му е по вкуса. Ето защо храненето на болното дете е цяло изкуство, което майката трябва да овладее. Тя най-добое ще повлияе на своето дете, защото най-добре го познава. Докато при големите деца може да се тръгне по пътя на обяснението и убеждението, то при малките помагат само топлите и нежни думи, умоляващият поглед на мама.
Лекарят предписва полагащата се диета, вие ще трябва да я спазвате. Не гледайте на нея обаче като на заповед или канон, а като на общо правило и изискване. Ако болното не иска безсолна супа или бульон, поръсете пред очите му минимално количество сол с два пръста, за да се убеди лично, че поставяте и сол. И то вече приема «посолената» супа. На малкото дете е предписана диета без месо. Но то усеща аромата на готвеното пилешко и започва да се моли. При уговорката, че то изяде първо своята порция, дайте му късче от бялото месо, това няма да е голямо нарушение на диетата. Вие вече разбрахте, че става дума за гъвкавост, за незначителни отстъпки, при което в основни линии диетата се спазва.
На болното дете трябва да се правят и други отстъпки. То не може да изяде наведнъж предложената му порция. Хранете го с почивки, като например обедът вместо да продължи 15—20 минути, може да стане на два пъти в продължение на един час. И нека напомним пак: ако здравото дете не бива да се храни насила, това изискване е още по-валидно за болното.
И още един съвет. Не смесвайте лекарствата с храната. Малките деца, та дори и кърмачетата усещат тази ваша хитрост и отказват да поемат храната си. Давайте лекарството с лъжица, по възможност различна от тази, с която го храните.

Check Also

Кърмата спомага за пълноценното изграждане на мозъка

Достъпни научни доказателства показват, че кърменето може да бъде свързано с малко, но измеримо преимущество …

Кърмата допринася за защита на Вашето бебе от болести

Майчиното мляко доказано предотвратява болести в кърмаческа възраст като гастроинтестинални, ушни и респираторни инфекции. Също …

Майчината кърма подсилва естествените защити на Вашето бебе

Тъй като посредством кърменето Вие споделяте антитела, които са част от имунната ви защита. Това …

Кърмата е лесна за храносмилане от Вашето бебе

Вашата кърма съдържа предимно суроватъчен белтък, който е лесен за храносмилане от бебето, докато някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com